juni 25, 2024

Regels over, van, voor het los lopen van honden

Nog niet iedereen weet wat de regels zijn als het gaat om het aanlijnen en los laten lopen van honden. Dit kan zorgen voor veel ergernissen bij mensen. Nu zijn is de vraag: waar mogen honden loslopen en waar moeten ze aangelijnd zijn? Het antwoordt op deze vraag lees je in dit artikel.

Binnen de bebouwde kom

Even nog snel een rondje lopen met de hond in de buurt, maar moet de hond eigenlijk aangelijnd zijn? In de bebouwde kom moet de vrijwel altijd aangelijnd zijn. Er wordt op verschillende plaatsen aangegeven als de hond binnen de gemeente los mag lopen. Mocht je nog geen hondenriem hebben, schaf die dan snel aan!

Buiten de bebouwde kom

Op de meeste plekken mogen honden buiten de bebouwde kom wel loslopen. Op de plekken waar dit niet mag, wordt dit door de gemeente aangewezen. Dit wordt meestal met een bord gedaan. Vaak is het zo dat in deze gebieden wilde dieren rondlopen, deze dieren mogen geen last hebben van jouw hond. Ruim ook altijd de hondenpoep op, dit geldt niet alleen voor buiten de bebouwde kom. 

Op het strand

Ook voor het strand zijn er een aantal regels voor honden. Buiten het zomerseizoen mogen de honden loslopen. Dit is ongeveer vanaf oktober tot april/mei. Buiten deze maanden moeten de honden aangelijnd zijn of zijn honden zelf niet welkom op het strand. In sommige steden is het wel toegestaan om bijvoorbeeld voor 9.00 en na 19.00 in de zomer met de hond op het strand te lopen. 

Ongeschreven regels

Er zijn ook een aantal ongeschreven regels, zoals het aanlijnen van de hond als er een andere aangelijnde hond aan komt lopen. Laat door middel van ruimte te maken weten dat de weg veilig is voor een tegemoetkomende hondeneigenaar. Zo zorgen we ervoor dat het voor iedereen fijn blijft om de hond uit te laten.