september 15, 2024

Hoe maak je een vijver?

Ben je binnenkort van plan om een vijver aan te leggen? Of je nou een vijverbak wilt gebruiken of alles handmatig wilt oppakken; het is in beide gevallen best nog wel een klus om een goede leefomgeving te creëren! Het resultaat geeft dan ook zeker voldoening. Je tuin oogt een stuk mooier en levendiger. Hieronder lees je hoe je een vijver maakt en wat er allemaal bij komt kijken.

Een mooie vijver maken

Ten eerste moet je je goed bedenken hoe groot je je vijver wilt hebben en waar je de vijver wilt plaatsen. Vervolgens begin je met graven. Houdt na het graven rekening mee dat hier nog 10 centimeter aan zand op komt. Probeer alles mooi glad te houden. Zorg er voor dat de vijver overal strak en glad is en controleer met een waterpas of alles recht is. 

Wellicht vind je het te veel moeite om zelf een vorm voor je vijver te bedenken. In dat geval is een vijverbak voor je vijver aan te raden. Wel moet je natuurlijk nog steeds een gedeelte uitgraven. Hou altijd voor de zekerheid ongeveer tien centimeter ruimte tussen de het zand en de vijverbak. Die ruimte vul je op met extra zand om de vijverbak te verstevigen. Heb je veel planten en struiken rondom je vijver? Dan is het zeker aan te raden om een antiworteldoek aan te brengen. Zo voorkom je dat de wortels in je vijver komen!

Vervolgens leg je een vijverfolie over het zand heen. Zorg er voor dat de folie niet te strak wordt aangespannen. Nu kan je beginnen met het vullen van de vijver. Lees goed van te voren onder welke omstandigheden de planten het beste leven. Zo leven waterlelies het liefste ver verstopt in het water. 

Snij niet meteen de overtollige vijverfolie weg, maar wacht nog even dat de folie de juiste vorm heeft. Als de folie de juiste vorm heeft kan je er bijvoorbeeld stenen op leggen.

Het werk is nog niet af…

Zo, je hebt je vijver gemaakt. Dat betekent niet dat je nu niets meer hoeft te doen! Een mooie vijver wordt goed onderhouden. 

Ten eerste is het hiervoor slim om zuurstofplanten te kopen. Deze planten breken namelijk het afval in de vijver af, zoals uitwerpselen van vissen. Controleer je vijver ook regelmatig op algen.

Hopelijk ben je nu goed op weg geholpen voor het maken van een vijver. Veel succes alvast!